O descoperire majoră în ocean ar putea ajuta suficient pentru a opri criza de apă dulce din lume . Cercetatorii australieni au descoperit 120.000 de kilometri cubi de rezerve de apă dulce prinse sub fundul oceanului în largul coastelor Australiei, Chinei, Americii de Nord și Africii de Sud, pe un nou studiu publicat in revista stiintifica Nature.
Pe măsură ce populația globală continuă să crească, generațiile viitoare se confruntă cu un deficit de aprovizionare cu apă dulce. Dar aceasta noua descoperire ar putea susține viața pentru decenii de acum încolo. „Volumul din această resursă de apă este de o sută de ori mai mare decât suma care le-am extras din subteranul Pământului din 1900 pana in prezent, „Dr. Vincent Post, autorul principal al studiului si lector superior la Universitatea Flinders din Australia, a declarat Agentiei France – Presse: „Știind despre aceste rezerve putem fii deosebit de fericiti, deoarece acest volum de apă ar putea sustine unele regiuni de zeci de ani.” Potrivit Agenției de Protecție a Mediului, apa acoperă aproximativ 70 la sută din suprafața Pământului, dar mai putin de 1% din ea este disponibila pentru uz uman. Aceste date se traduc in faptul ca la 1,1 miliarde de oameni din intreaga lume duc lipsa de apă, și un total de 2,7 miliarde de oameni se confruntă cu deficitul de apă pentru cel puțin o lună dintr-un an .
Conform ONU, estimează că până în 2030 , 47% din populația lumii va trebui să se confrunte cu probleme ale deficitului de apă. Echipa de oameni de stiinta din Australia au facut descoperirea recenta, după o revizuire a studiilor de apa pe fundul mării . face în scopuri științifice sau de explorare de petrol și gaze . După cum se dovedește , de troves de apă dulce au identificat nu sunt tot atat de neobisnuit . Depozitele de apă dulce formate de mii de ani în urmă sunt rezultatul schimbărilor majore de mediu ce au avut loc în întreaga lume .